Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24
Povolání pěstoun
25 26
27 28 29 30 31 1 2
Drobečková navigace

Úvod > Obec > Kultura > svatováclavský výlet 2016

svatováclavský výlet 2016



Datum konání:
24.9.2016

 Svatováclavský výlet 24.9.2016  -  Velehrad

 

 

Svatováclavské výlety se staly v Oucmanicích tradicí. Jejich cílem je poznávání české historie, spojené s příjemnou zábavou. V minulých letech jsme navštívili Lednici, Čejkovice, Starou Boleslav, Říp, Mělník, Kutnou Horu, Vyšehrad a Karlštejn. Tentokrát bylo cílem cesty jedno z nejvýznamnějších poutních míst Velehrad, které je ztotožňováno z hlavním střediskem Velké Moravy Veligradem.

Pohodlný autobus pana Voříška z Chocně nebyl plně obsazený a tak 28 účastníků mělo opravdu pohodlí. Počáteční dobrou náladu nám nepokazilo zdržení, způsobené přepravou historického letounu po silnici před námi. První naší zastávkou byl Brodek u Přerova, kde nás čekala exkurze zvonařské dílny Dytrychových, jejichž zvony šíří slávu tohoto umění po celém světě. Nesmírně zajímavé bylo poslouchat mistra zvonaře vyprávět o tom, jak složitá je cesta od vlastního návrhu zvonu až po první zazvonění, jak důležitá je přesnost dodržení všech technologických požadavků. S humorem a pokorou nám popsal každý krok. Zajímavé bylo vidět samu majitelku v dílně při práci. Na závěr si většina z nás koupila na památku nějaký malý zvonek, připomínající návštěvu dílny, jejíž lidé a výrobky opravdu šíří slávu "zlatých českých ručiček".

Následovala asi hodinová cesta do Velehradu, který je nedaleko Uherského Hradiště. Po dobrém obědě jsme si prohlédli areál komplexu celého poutního místa a od 15hod se uskutečnila společná prohlídka velehradské basiliky Nanebevzetí Panny Marie a svatých Cyrila a Metoděje.V den svátku Cyrila a Metoděje 5. července , kdy v Oucmanicích pořádáme Cyrilometodějský den řemesel se na Velehradě koná Národní pouť. Na místě kudy procházely dějiny jsme uctili památku osobností, kterými se Cyril a Metoděj v naší historii stali a pokochali jsme se uměním koncentrovaným v tomto místě.

Poslední zastávkou byl vinný sklípek u pana Lundy ve Vracově. Zde nás přivítal mladý vinař, který vyprávěl o víně s velikým zaujetím a bylo znát, že výroba vína je jeho velkým koníčkem. V historicky zajímavém sklepě nám nabídl k degustaci řadu pěkných vín. Večer jsme strávili u jídlem prohýbajících se stolů a jedli, pili, hodovali, co hrdlo ráčilo. K vynikající náladě přispěla cimbálová muzika, která tři hodiny hrála s moravským nadšením a strhla celou naší společnost ke zpěvu a veselí. Mladí hudebníci většinou studenti hudby a především báječná cimbalistka, která je m. j. stárkou hodů ve Vracově pro letošní rok způsobili to, že řada z nás nemohla druhý den pořádně mluvit.

Při zpáteční cestě jsme se shodli na tom, že se výlet opravdu vydařil. Do Oucmanic jsme sice dojeli až po 1 hodině ranní, ale nikdo nelitoval.

Petr Marek

 

Doprovodné foto ve fotogalerii