Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18
Oprava vodovodu
19
Oprava vodovodu
20
Oprava vodovodu
21
Oprava vodovodu
22
Oprava vodovodu
23
Oprava vodovodu
24
Oprava vodovodu
25
Oprava vodovodu
26
Oprava vodovodu
27
Oprava vodovodu
28
Oprava vodovodu
29
Oprava vodovodu
30
Pletení pomlázek, velikonoční zdobení
Oprava vodovodu
31
Oprava vodovodu
Drobečková navigace

Úvod > Obec > Kultura > svatováclavský výlet 2016

svatováclavský výlet 2016



Datum konání:
24.9.2016

 Svatováclavský výlet 24.9.2016  -  Velehrad

 

 

Svatováclavské výlety se staly v Oucmanicích tradicí. Jejich cílem je poznávání české historie, spojené s příjemnou zábavou. V minulých letech jsme navštívili Lednici, Čejkovice, Starou Boleslav, Říp, Mělník, Kutnou Horu, Vyšehrad a Karlštejn. Tentokrát bylo cílem cesty jedno z nejvýznamnějších poutních míst Velehrad, které je ztotožňováno z hlavním střediskem Velké Moravy Veligradem.

Pohodlný autobus pana Voříška z Chocně nebyl plně obsazený a tak 28 účastníků mělo opravdu pohodlí. Počáteční dobrou náladu nám nepokazilo zdržení, způsobené přepravou historického letounu po silnici před námi. První naší zastávkou byl Brodek u Přerova, kde nás čekala exkurze zvonařské dílny Dytrychových, jejichž zvony šíří slávu tohoto umění po celém světě. Nesmírně zajímavé bylo poslouchat mistra zvonaře vyprávět o tom, jak složitá je cesta od vlastního návrhu zvonu až po první zazvonění, jak důležitá je přesnost dodržení všech technologických požadavků. S humorem a pokorou nám popsal každý krok. Zajímavé bylo vidět samu majitelku v dílně při práci. Na závěr si většina z nás koupila na památku nějaký malý zvonek, připomínající návštěvu dílny, jejíž lidé a výrobky opravdu šíří slávu "zlatých českých ručiček".

Následovala asi hodinová cesta do Velehradu, který je nedaleko Uherského Hradiště. Po dobrém obědě jsme si prohlédli areál komplexu celého poutního místa a od 15hod se uskutečnila společná prohlídka velehradské basiliky Nanebevzetí Panny Marie a svatých Cyrila a Metoděje.V den svátku Cyrila a Metoděje 5. července , kdy v Oucmanicích pořádáme Cyrilometodějský den řemesel se na Velehradě koná Národní pouť. Na místě kudy procházely dějiny jsme uctili památku osobností, kterými se Cyril a Metoděj v naší historii stali a pokochali jsme se uměním koncentrovaným v tomto místě.

Poslední zastávkou byl vinný sklípek u pana Lundy ve Vracově. Zde nás přivítal mladý vinař, který vyprávěl o víně s velikým zaujetím a bylo znát, že výroba vína je jeho velkým koníčkem. V historicky zajímavém sklepě nám nabídl k degustaci řadu pěkných vín. Večer jsme strávili u jídlem prohýbajících se stolů a jedli, pili, hodovali, co hrdlo ráčilo. K vynikající náladě přispěla cimbálová muzika, která tři hodiny hrála s moravským nadšením a strhla celou naší společnost ke zpěvu a veselí. Mladí hudebníci většinou studenti hudby a především báječná cimbalistka, která je m. j. stárkou hodů ve Vracově pro letošní rok způsobili to, že řada z nás nemohla druhý den pořádně mluvit.

Při zpáteční cestě jsme se shodli na tom, že se výlet opravdu vydařil. Do Oucmanic jsme sice dojeli až po 1 hodině ranní, ale nikdo nelitoval.

Petr Marek

 

Doprovodné foto ve fotogalerii